
Op 15 maart herdenken we een cruciale dag in de geschiedenis van Syrië. Wat begon als een vreedzaam protest groeide uit tot een van de meest destructieve conflicten van de 21e eeuw. Nu, jaren later, staat het land opnieuw op een keerpunt. De val van het Assad-regime brengt hoop, maar ook onzekerheid. Voor de kinderen van Syrië, die de grootste slachtoffers van deze oorlog waren, blijft de toekomst onzeker.

Al sinds 1919 zet Save the Children zich in voor de rechten en het welzijn van kinderen wereldwijd. En de resultaten spreken voor zich: dankzij ontwikkelingssamenwerking zijn miljoenen kinderlevens verbeterd. Toch dreigen er steeds meer bezuinigingen op internationale hulp. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Wij willen stil staan bij de recente bezuinigingen van minister Reinette Klever op vrouwenrechten en internationale ontwikkelingssamenwerking. Dit brengt de rechten van meisjes wereldwijd in gevaar.

Alle 1,1 miljoen kinderen in Gaza worden opnieuw geconfronteerd met een hel van bommen, kogels, honger en ziekte. Het stopzetten van humanitaire hulp, gecombineerd met de hervatting van de Israëlische luchtaanvallen, duwt hen terug in een ondraaglijke realiteit. Dit leed is niet onvermijdelijk. De internationale gemeenschap kan en móét ingrijpen.

Alles lijkt tegelijk te komen. Israël blokkeert levensreddende hulp, kinderen sterven van de honger in Mozambique vanwege bezuinigingen, en in Zuid-Soedan stopt mentale hulp voor kinderen die oorlog hebben meegemaakt. Maar terwijl wereldleiders discussiëren, lijden kinderen. En dat accepteren wij niet.

Wij maken ons grote zorgen over het leven van de meest kwetsbare kinderen. Meer dan 40 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Europa en het Midden-Oosten worden getroffen door de plotselinge stopzetting van Amerikaanse overheidssteun (USAID). Dit bedreigt gezondheids-, voedings- en onderwijsprogramma’s voor miljoenen kinderen en zal naar verwachting ook leiden tot het verlies van duizenden banen in de hulpsector.

Drie jaar geleden veranderde het leven van miljoenen Oekraïners voorgoed. Sinds de Russische invasie is het land verscheurd door geweld, politieke spelletjes en onzekerheid over de toekomst. Maar te midden van diplomatieke discussies en geopolitieke belangen dreigen we één ding te vergeten: de mensen die lijden. Vooral de kinderen.

De aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking door minister Reinette Klever (PVV) hebben desastreuze gevolgen voor miljoenen kinderen wereldwijd. Het zal leiden tot meer ondervoeding, ziektes en een groter gebrek aan onderwijs en bescherming voor de meest kwetsbare kinderen.

De Tweede Kamer heeft zojuist de motie aangenomen om een speciaal ambassadeur voor kinderen in conflictgebieden aan te stellen. Deze motie is cruciaal, omdat Nederland nu verplicht wordt meer inspanningen te leveren voor de bescherming van kinderen die hard worden geraakt door conflicten, zowel fysiek als mentaal.