De bevolking in Afghanistan gaat gebukt onder een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Het gewapende conflict is sinds de overname door de Taliban in 2021 afgenomen, maar het is niet afgelopen. Het politiek en economische klimaat maakt gezinnen, en vooral vrouwen en meisjes, ontzettend kwetsbaar.
Daarnaast heeft Afghanistan te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals langdurige droogte, overstromingen en aardbevingen. Als gevolg is in 2024 meer dan de helft van de Afghanen afhankelijk van humanitaire hulp om toegang te krijgen tot voedsel, water, gezondheidszorg en onderwijs.
Het project
Save the Children werkt al sinds 1976 voor kinderen en hun families in Afghanistan. In mei 2022 zijn we gestart met de tweede fase van een project gefinancierd door de Europese Unie. Eind juni dit jaar loopt het project af en op 1 juli start een nieuw project.
Met dit project hebben we primaire behoeften mogelijk gemaakt, namelijk:
- Gezondheidszorg is toegankelijk voor de meest kwetsbare gezinnen, doordat we mobiele klinieken hebben ingezet op plaatsen zonder medische toegang. Ook behandelen we onder andere diarree, longontsteking en ondervoeding, en boden we vaccinatieprogramma’s en verloskundige zorg. Tijdens de looptijd van het project hebben we meer dan 125.000 kinderen behandeld voor veelvoorkomende ziektes en 15.000 kinderen en 7.000 vrouwen behandeld voor ondervoeding.
- In het onderwijs verzorgden wij sanitaire voorzieningen en schoon water. Via het project hebben we 931 klassen ondersteund en basisonderwijs geboden aan ruim 29.000 kinderen, waarvan meer dan de helft meisjes. Wij hebben aandacht besteed aan de mentale gezondheid van kinderen door sport- en spelactiviteiten.
Daarnaast hebben wij extra financiële steun gekregen om terugkerende gezinnen uit Pakistan te ondersteunen met onder andere gezondheidszorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Bekijk en lees de persoonlijke verhalen van Shazia*, Wasima*, Jawed*, Asra*, Amanullah* en Rahim* en ontdek wat het ECHO project voor hen heeft kunnen doen.
*Alle namen zijn voor deze verhalen gewijzigd om de personen te beschermen.

De achtjarige Wasima* komt uit een familie van tien, bestaande uit vier broers, drie zusjes en haar ouders. Ze zit nu in groep twee. Er is bijna geen toegang tot onderwijs in het dorp waar Wasima woont, vooral voor meisjes. Dit komt omdat er weinig scholen voor meisjes bestaan. Maar sinds Wasima zich heeft aangesloten bij een klas opgezet door Save the Children, is haar leven veranderd. Toen ze zich een jaar geleden aanmeldde in de klas, kon Wasima niet lezen of schrijven. Maar met ondersteuning van toegewijde leraren en toegang tot essentiële middelen verzorgd door Save the Children, zoals pennen, potloden, notitieboekjes, tassen, schoenen, jassen en winterkleding, heeft ze grote stappen gemaakt in slechts een jaar. Ze kan nu lezen en schrijven. Onderwijs is heel belangrijk voor haar en en versterkt haar droom om verder te studeren en haar land te helpen, voornamelijk de meisjes en vrouwen die er wonen.

Asra* komt uit West-Afghanistan. Ze is de moeder van vier kinderen: drie dochters en een zoon. Ze is teruggekeerd naar Afghanistan nadat de Pakistaanse overheid ongedocumenteerde vluchtelingen deporteerde. Asra woonde meer dan dertig jaar in Pakistan. Haar man is nog steeds in Pakistan en ze is het contact met hem verloren. Tijdens haar reis terug naar Afghanistan heeft Asra alles verkocht wat ze had, zodat ze om kon gaan met het plotselinge verlies van al haar inkomsten. Ze verloor alles wat ze hadden opgebouwd. Zij en haar kinderen verblijven nu in haar vaders huis in Afghanistan. Het leven in Afghanistan is een uitdaging. Zonder onderdak en basisbehoeften is Asra onzeker over het onderwijs en de toekomst van haar kinderen. De barre winter heeft veel effect op hun gehad. Dit leidde ertoe dat ze hulp zocht bij een kliniek van Save the Children. De dokters stelden vast dat haar dochter acuut ondervoed was. Ze hebben haar behandeld, gratis medicijnen en voedingsstofrijk eten gegeven.
Rahim* kwam terug uit Pakistan en woont nu met zijn gezin in Torkham, Afganistan. Hij vertelt over de impact die het ECHO project op hen heeft.
