Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem geweld grote impact op leven kinderen in Al Hol, Syrië

29 apr 2022 Syrië

Vandaag publiceert Save the Children een onderzoek naar het geweld in het Al Hol vluchtelingenkamp in Syrië en de impact daarvan op kinderen. Kinderen zijn dagelijks getuige van extreem geweld.

Kinderen zien moorden, schietpartijen en brandstichting. Dit leidt onder meer tot nachtmerries, angsten en psychische problemen.  

In het beruchte Al Hol kamp in Noordoost-Syrië wonen ongeveer 57,000 vluchtelingen, waarvan bijna de helft jonger dan 12 jaar is. In 2021 werden er gemiddeld twee mensen per week vermoord. Daarmee is het kamp een van de meest gevaarlijke plekken ter wereld voor kinderen. Nog geen vier weken geleden werd een kind gedood en vijf kinderen raakten gewond. Dit geweld heeft een ontzettend grote impact op kinderen in Al Hol, blijkt uit het onderzoek waarvoor meer dan 20 Syrische en Irakese gezinnen zijn geïnterviewd. 

Kinderen hebben hun buren en vrienden vermoord zien worden. Ze hebben schietpartijen, wurgingen, verbrandingen en steekpartijen gezien, terwijl ze naar de markt of naar school liepen. Uit het rapport blijkt dat deze kinderen regelmatig slapeloze nachten en nachtmerries over moord en geweld hebben. Ze zijn bang dat hun ouders, broers en zusjes vermoord zullen worden. Ouders – die zelf ook in angst leven – worstelen met de reacties van hun kinderen op het geweld dat ze meemaken.  

De kinderen vinden hun toevlucht in agressief gedrag en kunnen zich niet concentreren op school. Ze hebben onder andere last van bedplassen, overgeven en verliezen hun eetlust. Velen van hen, waaronder hele jonge kinderen, voelen zich somber over de toekomst.   

Nachtmerries en sombere gevoelens 

De twaalfjarige zoon van Hadia* heeft zijn beste vriend en de vader van zijn vriend doodgeschoten zien worden. Hadia vertelt: “Hij vraagt me waarom zijn vriend is vermoord, en waar hij dat aan heeft verdiend. Hij zegt dat hij ook vermoord zal worden, net als zijn vriend. In zijn slaap praat hij: ‘mijn vriend is vermoord, mijn vriend is vermoord’. Het is negen maanden geleden gebeurd en hij heeft nog steeds dezelfde nachtmerries.” 
 
Fadila* heeft een vijfjarig stiefzoontje, Nasr*. Nasr’s vader heeft een poging tot moord overleefd. Vanaf dat moment gaat het niet goed met Nasr, legt Fadila uit: “Soms merk ik dat hij ergens mee zit. Als ik dan vraag wat er aan de hand is, zegt hij dat hij dood wil. Ik zeg dan dat hij zoiets niet moet zeggen, dat hij later oud zal worden en een mooie toekomst kan hebben. Hij antwoordt dan dat hij dat niet wil. Hij wil dood.”  

Psychosociale hulp (MHPSS) en veiligheid 

Save the Children biedt hulp op het gebied van bescherming en psychosociale ondersteuning (MHPSS), bijvoorbeeld in Child Friendly Spaces. Hier vinden onderwijs- en recreatieve activiteiten plaats op het gebied van sport, muziek en kunst, gecombineerd met psychosociale activiteiten. Deze activiteiten vergroten de veerkracht van kinderen en ze worden ondersteund om een uitlaatklep te vinden voor stress en angst.  

Daarnaast biedt Save the Children ook ‘positve parenting’ sessies aan voor ouders en verzorgers van kinderen, zodat ze beter om kunnen gaan met de traumas van hun kinderen. 

Sonia Kush, medewerker van Save the Children in Syrië: “Het is onacceptabel dat we vijfjarige kinderen hebben die zeggen dat ze dood willen. Kinderen kunnen en mogen niet in zulke stressvolle situaties leven. De onveiligheid in het kamp moet worden aangepakt, zonder nog meer stress en angst aan het leven van deze kinderen toe te voegen.” 

Lokale autoriteiten willen het kamp onderverdelen in verschillende districten om op die manier de veiligheidssituatie te verbeteren. Elk district zou zijn eigen marktgebied krijgen, gescheiden door hekken en met verlichting en camera’s. Save the Children en andere NGOs zijn echter bezorgd dat dit niet de grondoorzaken van het geweld aanpakt.  

Oproep Save the Children 
Save the Children roept overheden en donoren op om zich in te zetten voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Syrische en Irakese families uit het Al Hol kamp. Dit is de enige duurzame oplossing voor deze situatie. Ook moet er meer werk gemaakt worden van de repatriëring van kinderen van buitenlandse strijders en hun moeders naar hun thuisland. Al Hol is geen plek voor kinderen om op te groeien.   

The Hidden Toll of Violence in Al Hol on Syrian And Iraqi Children (2022)

In dit rapport lees je hoeveel impact het geweld in Al Hol heeft op de kinderen die daar wonen

Lees het rapport hier

Gerelateerde berichten