Wij maken ons grote zorgen over het leven van de meest kwetsbare kinderen. Meer dan 40 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Europa en het Midden-Oosten worden getroffen door de plotselinge stopzetting van Amerikaanse overheidssteun (USAID). Dit bedreigt gezondheids-, voedings- en onderwijsprogramma’s voor miljoenen kinderen en zal naar verwachting ook leiden tot het verlies van duizenden banen in de hulpsector.
Directe gevolgen
Wij schatten dat tussen de 8 en 12 miljoen mensen die door Save the Children worden ondersteund, de gevolgen van deze bezuinigingen zullen voelen. Dit komt op een moment waarop één op de elf kinderen wereldwijd humanitaire hulp nodig heeft.
De impact is direct en schrijnend:
2.300 medewerkers verliezen mogelijk hun baan.
Vijf kantoren worden gesloten in Sri Lanka, Polen, Brazilië, Georgië en Liberia.
Contracten met partnerorganisaties worden per direct beëindigd.
€14 miljoen aan hulpgoederen ligt vast in magazijnen, terwijl kinderen honger lijden.
“We kunnen kinderen niet in de steek laten”
Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, vindt de situatie verschrikkelijk: “Het is hartverscheurend dat we sommige van deze essentiële programma’s moeten sluiten. De wereld heeft de middelen om kinderen te beschermen en te steunen, maar ze worden in de steek gelaten, hun rechten genegeerd en hun toekomst op het spel gezet. Dit is een regelrechte verantwoordelijkheidsschending van machthebbers en een moreel falen van ons allemaal.”
“Elk kind verdient een toekomst. We kunnen niet toestaan dat kinderen sterven terwijl wij toekijken. Dit is hét moment voor leiders om hun verantwoordelijkheid te nemen, niet om zich terug te trekken. We hebben zowel een morele als strategische plicht om in kinderen te investeren en hun rechten te erkennen voor een veiligere en stabielere wereld.”
Wereldwijde crisis verergert
De Amerikaanse bezuinigingen komen op een kritiek moment. Terwijl conflicten, klimaatrampen en ongelijkheid wereldwijd toenemen, trekken steeds meer regeringen zich terug uit internationale hulp. Ook de Nederlandse regering kondigde deze week nieuwe bezuinigingen op ontwikkelingshulp aan.
Door de bevriezing van de financiering liggen nu al meer dan 17 miljoen hulpgoederen vast in magazijnen, op vrachtwagens en bij leveranciers. Dit vertegenwoordigt een waarde van €14 miljoen aan hulp die niet kan worden geleverd, zelfs in gebieden waar officieel hongersnood heerst.
“Het voelt als een wrede grap”
Sofia, een moeder van drie kinderen in een plattelandsgebied in Mozambique, kan haar kinderen niet meer voeden sinds een voedselhulpprogramma werd opgeschort. De noodzakelijke voedingssupplementen blijven achter slot en grendel in magazijnen. “Het voelde als een wrede grap. Het eten is er, maar we kunnen er niet bij,” vertelt ze ons.
Ook gezondheidszorg wordt hard getroffen. Eduardo Chicala, een gezondheidswerker uit Mozambique, vertelt dat het stopzetten van mobiele gezondheidsteams desastreuze gevolgen heeft. Mensen moeten nu tot 40 kilometer lopen om hulp te krijgen: “We vrezen dat ondervoede kinderen zullen sterven op afgelegen plekken waar niemand hen kan helpen.”
Save the Children blijft zich onvermoeibaar inzetten
Ondanks deze uitdagingen blijven wij ons inzetten voor kinderen. Al meer dan 100 jaar werken wij aan een betere toekomst voor kinderen wereldwijd – en dat zullen we blijven doen. Maar we kunnen dit niet alleen. Dit is het moment voor wereldleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en in kinderen te investeren, voor een veiligere en stabielere wereld.