Overslaan en naar de inhoud gaan
Speaking Minds

Informatie voor scholen

Verbinding tussen twee werelden

Onze ervaring is dat praktisch opgeleide jongeren graag mee willen praten over het gemeentelijk beleid, maar nog weinig mogelijkheden hiervoor krijgen. 
Ook gemeenten of provincies vinden het lastig om praktisch opgeleide jongeren te bereiken. Speaking Minds slaat de brug tussen deze twee werelden, waarin scholen een belangrijke rol spelen. Zij zijn de verbindende factor tussen jongeren en beleidsmakers van de gemeenten en provincies.

Onze methode

Wij werken met een door Movisie goed onderbouwde en erkende methode. We benaderen jongeren via regionale en lokale MBO’s, VMBO’s en het praktijkonderwijs en koppelen hen aan beleidsmakers en organisaties. Gemeenten of provincies formuleren een concrete en actuele beleidsvraag die te maken heeft met onderwerpen die een impact hebben op het leven van jongeren. Denk aan armoede, schulden, geweld thuis, inclusie of klimaat. Ben je benieuwd hoe vaak en waar Speaking Minds in 2024 uit is gevoerd en wat gemeenten hieraan hadden? Bekijk dan deze infographic!

Waarom Speaking Minds goed binnen een curriculum past

Met Speaking Minds laten we jongeren onderwerpen onderzoeken die op hen impact hebben. Den aan armoede, schulden, huiselijk geweld, inclusie of klimaat. De jongeren denken na over het vraagstuk van de gemeente of provincie en tegelijkertijd leren we hen op een praktische manier kennis maken met de lokale-en regionale politiek. Ook leren ze om in gesprek te gaan met de gemeente en organisaties die actief zijn op het onderwerp. Hierdoor kan dit project makkelijk vallen onder de leerdoelen van oa. Burgerschap en Maatschappij, Sociale vaardigheden, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en Studieloopbaanbegeleiding.
Speaking Minds kunnen we uitvoeren met jongeren van het praktijkonderwijs, het vmbo of een MBO-school in zes tot tien bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten verdiepen ze zich in een beleidsvraag van de gemeente of provincie en maken ze onder begeleiding van een trainer van Speaking Minds een advies op deze vraag. Dit advies presenteren ze op de laatste bijeenkomst op het gemeente- of provinciehuis aan de relevante bestuurders.

Wat jongeren leren met Speaking Minds projecten:

  • Interviewen 
  • Onderzoek doen 
  • Gespreksvaardigheden 
  • Presentatievaardigheden 
  • Wat is beleid? 
  • Hoe schrijf je beleid? 
  • Beleidsadviezen bedenken en uitwerken 
  • Advies in beeld brengen Meer informatie over onderwerpen zoals armoede, huiselijk geweld, inclusie of klimaat.
Speaking Minds - Leerling houdt een papier vast met daarop een presentatie, ze kijkt blij.

Dit project past goed onder de volgende vakken: 

  • Burgerschap en maatschappij 
  • Sociale vaardigheden 
  • Nederlands 
  • Loopbaan en burgerschap 
  • Studieloopbaanbegeleiding 
  • Mentoruur

Zelf aan de slag in jouw klas!

Voor docenten hebben we nu een aantal werkvormen uitgewerkt die je in staat stellen om op een interactieve manier het onderwerp armoede, schulden en geldproblemen bespreekbaar te maken onder de jongeren. Dat kan voor de lessen Burgerschap zijn, maar ook zeker voor Nederlands of de beroepsgerichte vakken. De werkvormen zijn afzonderlijk te gebruiken, maar er vallen ook 2 lesuren mee te vullen. Afhankelijk van de veiligheid en openheid in de groep kunnen werkvormen meer tijd in beslag nemen dan aangegeven.

arrow right

Als docent of opleidingsinstituut interesse in het traject Speaking Minds?

Wij vertellen u graag meer over het project en wat de mogelijkheden zijn om Speaking Minds op uw school van start te laten gaan.